Pár napja már elkezdtem nézelődni a receptjeim között, hogy milyen sütiket készítek majd el az ünnepek alatt. A legelső, ami eszembe jutott az a Zserbó.
Ezt a receptet a férjem anyukájától kaptam jó pár éve, és azóta is csak ez alapján sütöm.
Nálunk nincs karácsony enélkül a süti nélkül, mert a párom imádja. S mivel szerinte itt a próba sütések ideje, így ezt is megsütöttem a kedvéért. 😊
A
tésztához:
     • 500
g liszt
     • 250
g vaj
     • 60
g cukor
     • 15
g élesztő
     • 3
ek tejföl
     • 2
tojássárgája
     • 1
csipet só
A
töltelékhez:
     • 250
g dió
     • 150
g cukor
     • 1
cs vaníliás cukor
     • 6
púpozott ek baracklekvár
A
csokimázhoz:
     • 20
g kakaópor
     • 140
g cukor
     • 50
g vaj
     • 4-5 ek víz
Elkészítés:
Az
élesztőt elkeverjük a tejföllel, majd félre tesszük.
A
lisztet elmorzsoljuk a vajjal.
Hozzáadjuk
a cukrot, a tejfölbe kevert élesztőt, a sót és a tojássárgáját. 
Összedolgozzuk, 30 percet kelesztjük.
A
töltelékhez összekeverjük a darált diót a kristálycukorral és
a vaníliás cukorral.
A
tésztát 4 részre osztjuk, majd 4 lapot nyújtunk belőle. 
Az első
lapot a tepsibe fektetjük, megkenjük lekvárral, majd rászórjuk a
cukros dió 1/3 részét. 
Így folytatjuk tovább amíg tartanak az
alapanyagok. 
Én kapcsos formában szeretem sütni, mert a végén
könnyebb szeletelni. 
Nálam a tepsi mérete: 28x19
cm és 7 cm magas.
A legfelső tészta réteget megszurkáljuk villával, majd 180 °C-os sütőben 30 perc alatt megsütjük. 
A sütés ideje
sütőfüggő, érdemes ellenőrizni. 
Amikor kihűlt, levesszük a
kapcsot a formáról és megfordítjuk a süteményt. Én ezt azért
szoktam csinálni, mert így szép egyenletes lesz a süti teteje és
nem folyik el rajta a csokimáz.
A
mázhoz a cukrot, a kakaót a vízzel állandó kevergetés mellett
sűrűre főzzük. Belekeverjük a vajat, majd a megfordított sütire
öntjük. Amikor megdermedt a csokimáz a tetején, felszeletelve
tálaljuk. 😊

 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése