Gyerekkorom egyik nagy strandos kedvence volt a lángos. Sok szép élmény köt hozzá, általában a nyaralás jut róla eszembe. 😊
Aztán felnőttem, férjhez mentem és elkerültem Magyarországról.
Németországban nagyon ritkán lehet lángoshoz jutni, és ezekben az esetekben is sajnos kicsi az esély a finom lángosra.
Így ha az ember normális lángos akar enni, akkor nincs más választás, meg kell sütni otthon. 🙂
Hozzávalók: (kb. 8-10 darab 20-25 cm átmérőjű lángoshoz)
     • 450 ml langyos víz 
     • 3 tk kristálycukor 
     • 30 g friss élesztő 
     • 1,5 ek só 
     • 750 g liszt
     • 45 ml olaj
A sütéshez:
     • bő olaj (én kb. 1 litert használtam)
Elkészítés:
Egy nagy keverő tálba tesszük a vizet, a cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt. Letakarva hagyjuk felfutni.
Az élesztős keverékhez adjuk a lisztet, majd a sót. Szépen kidolgozott, kissé lágy tésztát fogunk kapni. 
30 percig letakarva pihentetjük. 
Amikor letelt az idő, körbe locsoljuk egy kis olajjal, hogy könnyebben ki tudjuk emelni a tálból. A tésztát alaposan vonjuk be mindenhol az olajjal.
A tésztát 8-10 adagra osztjuk, a darabokat kicsit gömbölyítjük, majd egy olajjal lekent tálcára tesszük. Addig pihentetjük, amíg melegszik az olaj.
Az olajat forróra hevítjük. Nem langyosra, nem melegre, hanem forróra!
A gombócokból olajos kézzel kerek, lapos formákat készítünk, majd óvatosan a forró olajba tesszük. Én nem szoktam túl vékonyra nyújtani, mert szeretem, ha egy kicsit  puhább a lángos. 
Mindkét oldalukat szép aranybarnára sütjük. Ez kb. 1 perc oldalanként. 
Rácsra szedjük, (lehetőleg ne egymásra) és hagyjuk lecsepegni. 
A fincsi lángosokat tetszés szerint megpakoljuk minden földi jóval, majd jóízűen elfogyasztjuk. 😊
Nálam a favorit az egyszerű sós-fokhagymás. Ha valaki szeretné hozzá elkészíteni a fokhagymás öntetet, akkor mutatom az én módszerem:
• 60 ml víz 
• 30 ml olaj
• 4-5 gerezd zúzott fokhagyma 
Ezeket összekeverjük előző nap, hogy a lángosozás napjára szépen összeérjenek. 
Természetesen lehet kevesebb, vagy több fokhagymával is, ez ízlés dolga.



 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése