Ezt a sütit még nagymamám régi szakácskönyvében találtam, s azóta is gyakran készítem. Gyerekként imádtam amikor az egész házat belengte a frissen sült kelt tészta illata, és már alig vártam, hogy kihűljön. Mert ugye Mamánál nem volt szabad melegen enni a sütit, mert "elcsapja a hasad! ". 🥰
Aztán felnőttem, nekem is lett családom, és azóta az én szakácskönyvem dísze ez a recept. 🥰
Hozzávalók: ( kb. 25 db)
Az élesztő felfuttatásához:
     • 150 ml langyos tej 
     • 1 tk kristálycukor 
     • 25 g friss élesztő, vagy 1/2 csomag instant 
A tésztához:
     • 600 liszt
     • 170 ml langyos tej 
     • 1 db tojás 
     • 80 g puha vaj 
     • 3 ek kristálycukor 
     • 1 csipet só 
A töltelékhez:
     • 550 g túró 
     • 2 ek búzadara 
     • 4 ek kristálycukor 
     • 2 csomag vaníliás cukor 
     • 1 citrom reszelt héja 
     • 2 tojás 
Ha valaki szeretne mazsolát tenni bele, akkor kb. 50-60 grammnyival számoljon. Ebben az esetben elég az 500 g túró. 
Én most nem tettem bele mazsolát, mert nem volt itthon. 🤷🏼♀️ 
Elkészítés:
Az élesztő felfuttatásához szükséges tejet (150 ml) langyosra melegítjük, elkeverünk benne egy teáskanál cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig hagyjuk állni. 
Egy keverőtálba mérjük a tészta hozzávalóit, majd hozzá öntjük a  felfutott élesztős tejet.
Kb. 10 perc alatt hólyagosra dagasztjuk a tésztát egy konyhai robotgép segítségével. Lágy tésztát fogunk kapni. 
Letakarva meleg helyen 30 percet pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. 
A túrót egy villával alaposan összetörjük. 
Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, a citromhéjat és a tojások sárgáját. Alaposan kikeverjük a masszát. 
A tojások fehérjét egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük. A felvert fehérjét a túrós masszába forgatjuk. 
Amikor a tésztánk megkelt, lisztezett felületen kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, majd 12x12 cm-es négyzeteket vágunk belőle. 
A négyzetek közepére teszünk 1 evőkanálnyi tölteléket, a tészta 4 sarkát összecsípjük, majd tekerünk rajta egyet. Így nem fognak sütés közben szétnyílni a batyuk. 
A megformázott sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd hagyjuk pihenni addig, amíg a sütő be nem melegszik. (10-15 perc)
Előmelegített, hőlégkeveréses 175 °C-os sütőben 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 
Amikor kihűlt, megszórjuk porcukorral és már tálalhatjuk is. 🙂
A kislányom nem szereti a túrót, így neki Nutellával töltve szoktam készíteni néhány darabot. Érdemes kipróbálni, mert úgy is nagyon finom. 🙂


 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése