Ez a leves az egyik nagy kedvencem. Igazán laktató, akár főfogásként is megállja a helyét. Talán egy kis süti még jöhet utána. 😊
Ebbe a levesbe tehetünk a gomba helyett borsót, zöldbabot, de akár lencsét is. Mindegyikkel nagyon finom.
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
     • 200 g pulyka darálthús ( lehet csirke, sertés vagy marha is)
     • 2 kis gerezd fokhagyma 
     • 3 ek zabpehely 
     • 1 tk só 
     • 1-2 csipet őrölt feketebors 
     • 1 db tojás 
     • 1 tk apróra vágott zellerzöld
A leveshez:
     • 2 ek olíva olaj  
     • 2 db sárgarépa 
     • 1 db petrezselyem gyökér (fehérrépa)
     • 2 ek házi ételízesítő 
     • 200 g csiperkegomba 
     • só, bors ízlés szerint 
     • 100 ml főzőtejszín 
     • 2 ek apróra vágott zellerzöld 
Elkészítés:
Először a gombócokat készítjük el. 
A darálthúst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük. 15 percet állni hagyjuk. 
Vizes kézzel falatnyi gombócokat formázunk belőle, majd félre tesszük. 
Egy fazékban felhevítjük az olajat és elkezdjük benne dinsztelni a félkarikára vágott sárgarépát és fehérrépát. 
Megszórjuk sóval, borssal és ízlés szerint házi ételízesítővel. (Utóbbi elhagyható.) 
Bele reszeljük a fokhagymát és pár percig együtt sütjük. 
Bele tesszük a szeletekre vágott gombát, majd azzal is sütjük egy picit. Óvatosan keverjük, hogy a gomba ne törjön össze!
Felöntjük kb. másfél liter vízzel, majd felforraljuk.
A levesbe tesszük a gombócokat, majd közepesnél kicsit kisebb lángon addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. 
A végén hozzáadjuk a főzőtejszínt és az apróra vágott zellerzöldet, majd még egyet rottyantunk rajta. 
Tálaláskor ízlés szerint csepegtethetünk bele egy kis citromlevet. Csodás frissességet ad a levesnek. 🙂

 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése