Újra elővettem a gyorsfőző edényt, mert már az elején eldöntöttem, hogy a babos ételeket mindig ebben fogom készíteni.
A babtól függően volt olyan, hogy 1, de akár 1,5 órát is kellett főzni. Az ilyen esetekre szuper megoldás az én kis kütyüm, ami ezt elvégezte helyettem mindössze 30 perc alatt.
A leves ugynolyan ízletes lett, viszont a zöldségek ízei jóval intenzívebb érezhetők.
Újra meg kellett állapítanom, hogy ez a gyorsfőző edény hatalmas segítség. 🙂
Hozzávalók:
     • 150 g száraz fehérbab 
     • 1 tk sertészsír 
     • 1 közepes fej vöröshagyma 
     • 150 g házi füstölt sonka 
     • 4 gerezd fokhagyma 
     • 1 nagyobb sárgarépa 
     • 1 közepes fehérrépa 
     • 1 db babérlevél 
     • 1 ek őrölt pirospaprika 
     • ízlés szerint só (a só mennyisége attól is nagyban függ, hogy mennyire sós sonkát használunk)
     • 1-2 csipet őrölt feketebors 
     • 1,5 - 2 l víz (ki milyen sűrűn szereti a levest)
     • 1 marék száraz csipetke tészta (én boltit használtam, de tehetünk bele házi, frissen készültet is. Itt annyi a különbség, hogy külön vízben kell kifőzni és utána a kész leveshez adni.)
Elkészítés:
A főzés előtt kb. 10-12 órán át hideg vízbe áztatjuk a babot.  
A gyorsfőző edényben pirítási fokozaton felhevítjük a zsírt és elkezdjük benne dinsztelni a kis kockákra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. 
Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, majd a karikára vágott sárgarépát és fehérrépát. 
Ezeket is dinszteljük egy kicsit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
Megszórjuk őrölt pirospaprikával és felöntjük a vízzel. 
Beletesszük a babot, a babérlevelet és a csipetkét. 
Nyomás alatt 30 percet főzzük. 
Apróra vágott petrezselyemzölddel és pici tejföllel meglocsolva tálalhatjuk. 

 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése