Férjem nagy kedvence ez a sütemény, az ő kedvéért szoktam készíteni.
Eléggé laktató, egy leves után remek második fogás lehet belőle.
A tésztája nem az a légies fajta, inkább kicsit tömörebb, nehezebb. Ettől függetlenül szerintem nagyon finom. 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
     • 500 g liszt
     • 1 csipet só 
     • 1 tojás 
     • 40 g kristálycukor 
     • 15 g élesztő 
     • 50 g sertészsír 
     • 250 ml tej
A túrós réteghez:
     • 600 g tehéntúró 
     • 1 csipet só 
     • 65 g kristálycukor 
     • 1 ek búzadara 
     • 1/2 csomag vaníliás pudingpor 
     • 1 tojás 
     • 1/2 csokor apróra vágott kapor 
A tepsi kikenéséhez:
     • 1 ek sertészsír 
A tetejére: 
     • 100 g tejföl 
     • 1 tojássárgája 
A díszítéshez:
     • ízlés szerint porcukor 
Elkészítés:
A tej felét langyosra melegítjük, hozzáadunk a tésztába szánt cukorból 1 teáskanálnyit. Belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni. 
A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a maradék tejet, a tojást, pici sót, a zsírt és a maradék cukrot.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és alaposan kidagasztjuk. Lágy, nem ragadós tésztát kell kapnunk. Meleg helyen, kb. 45 percig pihentetjük. 
A töltelékhez egy tálba tesszük a túrót és jól áttörjük. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a búzadarát a vaníliás pudingport, a tojást és az apróra vágott kaprot.
Alaposan kikeverjük. 
A megkelt tésztát zsírral kikent formába tesszük és a kezünkkel elegyengetjük. Egy késsel megszúrkáljuk és rásimítjuk a túrót. 
A tejfölt kikeverjük a tojássárgával és a túróra kenjük. 
Előmelegített 180°C- os sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. 
Amikor elkészült, hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk. 


 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése